11 niesamowitych korzyści z gorzkiego melona lub gorzkiej tykwy

Korzyści zdrowotne Bitter Melon lub Bitter Gourd obejmują zarządzanie poziomem cukru we krwi i leczenie cukrzycy, wzmocnienie odporności organizmu, ulga hemoroidów, pomoc w wyostrzeniu wzroku, łagodzeniu astmy, poprawie skóry i leczeniu chorób skóry, odgrywają rolę w profilaktyce raka i pomagają w leczeniu HIV i opryszczki. Inne korzyści obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, promowanie zdrowia kości i promowanie utraty wagi i dobrego trawienia.

gorzkiej tykwy.jpg

Czym jest Bitter Melon lub Bitter Gourd?

Momordica charantia lub Bitter Melon to jadalny owoc-strąk winorośli z tendrilem, pochodzący z Indii, obecnie szeroko uprawiany w Azji, Afryce i na wyspach karaibskich. Jest zbierany zanim dojrzeje w pełni, w przeciwnym razie staje się coraz bardziej gorzki. Najważniejszymi cechami rośliny są postrzępione, brodawkowate tekstury i gorzki smak.

Pod względem botanicznym należy do rodziny Cucurbitaceae i jest blisko spokrewniony z Cantantupami , ogórkiem i squashiem . Oprócz swojej nazwy naukowej ma również wiele innych nazw w różnych językach, takich jak Ampalaya w języku filipińskim, Cerasee w Jamajce i Karila.

Jednak większość ludzi po prostu rozpoznaje go jako gorzki melon lub gorzką tykwę ze względu na jej okropny smak. Gorzkie melony lub gorzkie tykwy różnią się kształtem i rozmiarem. Pomimo ostrego i cierpkiego smaku, gorzki melon występuje w wielu azjatyckich potrawach, w tym kuchni chińskiej, japońskiej i południowoindyjskiej.

Co więcej, gorzki melon jest tak samo rozpowszechniony w medycynie, jak jego zastosowanie w azjatyckich zastosowaniach kulinarnych. Zastosowanie gorzkiego melona w medycynie tradycyjnej sięga 600 lat temu. Obecnie badania farmakologiczne i badania kliniczne wykazały, że owoce zawierają szereg korzyści zdrowotnych, szczególnie hipoglikemicznych.

Informacje o odżywianiu gorzkiego melona lub gorzkiej tykwy (na 100 g)

Kalorie-17
Węglowodany 3.7g
Białka 1g – 2% RDA Węgiel
dietetyczny 2,8 g – 7% RDA
Foliany 72 μg – 18% RDA
Niacyna 0.400 mg – 2.5% RDA
Kwas pantotenowy 0.212 mg -4% RDA
Pirydoksyna 0,043 mg – 3% RDA
Ryboflawina 0,040 mg – 3% RDA
Tiamina 0,040 mg – 3,5% RDA
Witamina A 471 IU – 16% RDA
Witamina C 84 mg – 140% RDA
Potas 296 mg – 6% RDA
Wapnia 19 mg – 2% RDA
Miedź 0,034 mg – 4% RDA
Żelazo 0,43 mg – 5% RDA
Magnez 17 mg – 4% RDA
Mangan 0,089 mg – 4% RDA
Cynk 0,80 mg – 7% RDA
Karoten-β -190 μg
Luteina zeaksantyna – 170 μg

11 niesamowitych korzyści z gorzkiego melona lub gorzkiej tykwy

 

1. Leczenie cukrzycy i zarządzanie poziomem cukru we krwi

Momordica charantia jest stosowana przede wszystkim jako alternatywna terapia obniżająca poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Jest to zdecydowanie najsilniejszy i najbardziej popularny owoc pod względem zarządzania cukrzycą poprzez alternatywną medycynę. W rzeczywistości, picie gorzkich wywarów melonów jest powszechną praktyką w zarządzaniu cukrzycą w krajach azjatyckich.

Pewne elementy gorzkiego melona, ​​w szczególności polipeptyd-P, mają kompozycje strukturalne podobne do insuliny pochodzenia zwierzęcego. Ogólna skład fitochemiczny gorzkiego melona składa się z charantyny, saponin steroidowych i alkaloidów. Charantina w szczególności wzmacnia syntezę glikogenu w komórkach wątroby i mięśni. Związki te łącznie przyczyniają się do hipoglikemii owocowej.

Regularne spożywanie gorzkiego melona – niezależnie od tego, czy jest to owoc, sok czy suszony proszek – może przynosić addytywne efekty przy konwencjonalnych lekach hipoglikemicznych.

2. Wzmocnienie odporności

Dodanie owocu lub soku z gorzkiego melona do diety pomaga szybciej wyleczyć się z powszechnych chorób i zmniejsza podatność na infekcje. Gorzki melon obfituje w przeciwutleniacze, które stanowią nieodłączną linię obrony przed wirusami. Owoc jest bogaty w witaminę C , silny przeciwutleniacz. Sto gramowa porcja gorzkiego melona dostarcza ponad 80 mg witaminy C.

Przeciwutleniacze atakują wolne rodniki wewnątrz organizmu i eliminują inne szkodliwe związki, które mogą powodować szereg dolegliwości.

3. Ulga hemoroidów

Gorzki melon zawiera właściwości przeciwzapalne korzystne dla osób, które mają schorzenie zwane stertami, lub najczęściej znane jako hemoroidy. Po prostu przygotuj balsam używając korzeni rośliny i zastosuj go miejscowo do obrzęku żylnego, aby złagodzić ból i zatrzymać krwawienie. Możesz również leczyć owrzodzenia i inne schorzenia skóry za pomocą tej maści.

4. Ostrzejsza wizja

Gorzki melon w szczególności zawiera flawonoidy poprawiające wygląd oczu, takie jak α-karoten, β-karoten, luteina i zeaksantyna. Związki te razem wzmagają wzrok i widzenie w nocy, a także spowalniają zwyrodnienie plamki żółtej. Związki te odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu skutków starzenia, eliminując wolne rodniki tlenowe i reaktywne formy tlenu, które mogą prowadzić do licznych komplikacji.

5. Ulga w astmie

Gorzki melon może pomóc zmniejszyć objawy wywołane przez niektóre choroby układu oddechowego, takie jak astma , zapalenie oskrzeli i katar sienny. Gorzki melon ma właściwości antyhistaminowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, co czyni go idealnym suplementem diety dla utrzymania dobrego stanu układu oddechowego. Pomaga również promować zdrowy sen.

6. Konsumpcja gorzkiego melona może pomóc w rozwiązaniu problemów skórnych

Medycyna ajurwedyjska i tradycyjna chińska stosowała gorzki melon w leczeniu schorzeń skóry od stuleci.

Związki przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne obecne w gorzkim melonie zwalczają liczne infekcje skóry, w tym grzybicę, świerzb, a nawet łuszczycę autoimmunologiczną. Gorzki melon hamuje aktywność cyklazy guanylanowej, która jest odpowiedzialna za pogorszenie przebiegu łuszczycy.

Zastosuj wyciągnięty sok lub maść do dotkniętych obszarów, aby zmniejszyć obrzęk i podrażnienie.

7. Hamuje proliferację komórek nowotworowych

Wolne rodniki poszukują i niszczą zdrowe komórki, które przyspieszają starzenie i prowadzą do licznych powikłań, w tym raka. Gorzki melon obfituje w antyoksydanty, które zwalczają efekty wolnych rodników, a także tworzą silną obronę przed powszechnymi chorobami. Wraz z jego obfitością antyutleniacza są jego właściwości przeciwnowotworowe i antyrakotwórcze. Ostatnie badania kliniczne i badania farmakologiczne wskazują na związek między jedzeniem gorzkiego melona a redukcją nowotworów u osób z rakiem piersi, szyjki macicy i prostaty. Przeprowadzono znaczącą liczbę badań dotyczących jej roli w profilaktyce raka, która jest obiecująca jako alternatywa dla silnych środków chemioterapeutycznych.

8. Pomóż leczyć HIV i opryszczkę

Test laboratoryjny, opublikowany w Journal of Naturopathic Medicine, sugeruje, że skład fitochemiczny gorzkiego melona hamuje aktywność ludzkiego wirusa niedoboru odporności. Gorzki melon zapewnia dodatkowe działanie w połączeniu z leczeniem AIDS.

Podobnie, wczesne badania sugerują, że gorzki melon, ze swoimi właściwościami przeciwwirusowymi, leczy pacjentów z wirusem opryszczki zwykłej 1 (HSV-1) i zapobiega rozprzestrzenianiu się opryszczkowych blaszek na inne osoby.

9. Zmniejsz poziomy cholesterolu

Gorzki melon jest również powszechnie spożywany, aby pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, co z kolei zapobiega gromadzeniu się miażdżycowych blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic. Złamane tętnice zmniejszają ryzyko zawału serca, chorób serca i udaru mózgu.

10. Promuje zdrowie kości i szybkie leczenie ran

Jest również bogaty w witaminę K , niezbędny składnik odżywczy, który odgrywa kluczową rolę w regulacji prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina K pomaga również w dystrybucji wapnia w całym ciele; w ten sposób zwiększając gęstość kości i zmniejszając ryzyko wystąpienia złamania kości. Osoby z osteoporozą powinny rozważyć spożywanie pokarmów bogatych w witaminę K, takich jak gorzki melon.

W przeciwnym razie brak tej witaminy może powodować złamania kości, łatwe siniaczenie, wadliwe krzepnięcie krwi i nadmierne krwawienie miesiączkowe, aby wymienić tylko kilka.

11. Promuje dobre trawienie i utratę wagi

Gorzki melon niesie tylko 17 kalorii na każde 100 gramów porcji. Chociaż ma niską kaloryczność, jest bogaty w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Błonnik pokarmowy pomaga w prawidłowym trawieniu i płynnym ruchu perystaltycznym pokarmu i odpadów przez układ trawienny. W związku z tym łagodzi niestrawność i zapobiega zaparciom.

Podobnie, znaczące poziomy charantyny pomagają zwiększyć wychwyt glukozy i syntezę glikogenu, co z kolei pomaga stracić zbędne kilogramy poprzez zmniejszenie przechowywania w komórkach tłuszczowych.

Wniosek

Gorzki melon może mieć nieatrakcyjny wygląd i smak, którym gardzi większość ludzi, ale jego gorycz ma również wiele zalet zdrowotnych. Ma właściwości antybiotyczne, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Największą zaletą gorzkiego melona jest jego zdolność do leczenia cukrzycy typu 2. Gorzki melon jest podstawą kuchni azjatyckiej i tradycyjnej medycyny.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s